Beëindiging samenlevingsovereenkomst
Als u gaat samenwonen is een samenlevingsovereenkomst niet verplicht. Het is echter wel verstandig om afspraken vast te leggen in een samenlevingsovereenkomst bijvoorbeeld bij een notaris in de vorm van een notariële akte.
In een samenlevingsovereenkomst regelt u de rechten en de verplichtingen die u jegens elkaar hebt. U kunt afspreken hoe u de kosten van de huishouding betaalt of hoe u bezittingen en schulden verdeeld als de samenleving eindigt. Ook kunt u bijvoorbeeld afspraken over partneralimentatie maken voor het geval de samenwoning eindigt want wettelijk hebt u dat recht, als u niet bent getrouwd, niet. Soms staat er in een samenlevingsovereenkomst een bepaling over de pensioenen.
Als u met elkaar geen afspraken maakt over hoe de bezittingen en schulden verdeeld dienen te worden als de samenwoning eindigt dan behoudt ieder van de partners de aan hem/haar in eigendom toebehorende bezittingen en dienen de eigen schulden te worden voldaan. Overigens is het bij schulden die gedurende de samenwoning worden aangegaan, bijvoorbeeld een hypotheek, vaak zo dat de geldverstrekker van beide partners verlangt dat die zich hoofdelijk verbinden om de schuld terug te betalen,
Hebt u met elkaar minderjarige kinderen waarover u samen het gezag hebt dan dient u bij het beëindigen van de samenleving met elkaar in een ouderschapsplan een regeling te treffen over de verdeling van de zorg- en de opvoedingstaken na het uit elkaar gaan. Een ouderschapsplan is dus niet alleen verplicht voor ouders die gehuwd zijn geweest. In dat ouderschapsplan dienen ook afspraken over de kosten van de kinderen te staan.
Hebt u met elkaar een eigen woning waarvan u gezamenlijk eigenaar bent dan dient u over de verdeling van de woning met elkaar afspraken te maken
Het is aan te raden om de afspraken die u na het beëindigen van de samenleving met elkaar dient te maken vast te leggen in een convenant. Komt u er met elkaar niet uit dan kunt u de rechter vragen om een beslissing te nemen.
Informatie
De advocaten van Brekelmans Van der Ven hebben veel ervaring met de afwikkeling van verbroken samenwoningen. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op. Wij staan u graag te woord. U kunt ons bellen of een email sturen om een afspraak te maken. Het eerste gesprek is altijd kosteloos. U kunt ook zonder afspraak langskomen op ons gratis spreekuur iedere woensdag van 16.00 tot 18.00 uur.